Dieta i odżywianie

Verasport Łódź (+48) 784 995 975

24.05.2017

Białko - podstawowy budulec mięśni

Jemy produkty, które nazywają się nabiałem, zawierają białko (mięso, jaja kurze) lub pijemy izolat białka. Tylko czy wiemy dokładnie jaką rolę białko odgrywa dla naszego organizmu?


Białka tworzą aminokwasy. Białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w naszym organizmie. Wchodzi w skład wszystkich hormonów, enzymów, przeciwciał i bierze udział w przemianie materii. Białko warunkuje nasz wzrost i rozwój, a także pomaga w regeneracji uszkodzonych bądź przemęczonych tkanek.

 

Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć wszystkich mu potrzebnych aminokwasów dlatego powinniśmy właśnie zadbać o zdrową i zrównoważoną dietę. Wyróżnia się białko roślinne oraz białko zwierzęce.


Źródło białka to m.in.

  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • rośliny strączkowe
  • nabiał
  • ziarna zbóż
  • orzechy


Objawy niedoboru białka:

  • łamliwe, wypadające włosy
  • podłużne linie na paznokciach
  • obrzęk
  • zmiany skórne
  • apatia
  • spadek odporności
  • słabe mięśnie.

Czym skutkuje niedobór białka?
Zmniejszeniem masy ciała (w tym masy mięśniowej), siły mięśniowej, niedokrwistością, spadkiem odporności, upośledzeniem funkcji układu oddechowego, krążenia oraz pokarmowego oraz ogólnego zakwaszenia organizmu.


Przeliczając to jeden gram białka dostarcza nam 4 kcal energii. Osoba nie uprawiająca żadnej aktywności fizycznej powinna spożywać 1g białka na kilogram masy ciała, natomiast regularnie ćwicząca powinna tego białka dostarczać aż 2g na kilogram masy ciała.


Oczywiście to są przykładowe i ogólnikowe wytyczne. Każdy z nas ma indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne.


Autor wpisu:
Klaudia Duś
ŁÓDŹ, SIEWNA 15
(+48) 784 995 975
FitProfit Benefit OkSystem

Projekt i wykonanie Hiarte

Vera-Sport - hala sportowa
Siewna 15 Łódź, 94-250
Telefon: 42 253 28 44