Klub

Verasport Łódź (+48) 784 995 975

29.02.2016

Fit Cooking - Wyzwanie Vera Cafe, czyli radość z gotowania

Wokół nas obserwujemy bardzo duże zmiany jeżeli chodzi o podejście do aktywności fizycznej czy zdrowego trybu odżywiania się. Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy, czytamy etykiety na produktach, zwracamy uwagę na dietę. Co jednak najważniejsze - dbamy o to, żeby nasze jedzenie nie było nudne.

 

Świat kulinariów jest wielobarwny i wielowarstwowy. Odpowiednie łączenie składników, czasem bardzo odważne, potrafi przynieść prawdziwą przyjemność. Bo jedzenie to powinna być przede wszystkim przyjemność, a jeśli ta przyjemność jest jeszcze zdrowa, to już pełnia szczęścia!

 

 

Taka była idea Fit Cooking, pierwszego konkursu kulinarnego zorganizowanego przez VeraSport. W sympatycznej, przyjaznej atmosferze przygotować pyszne, a zarazem zdrowe danie. My daliśmy Wam podstawy, Wy zrobiliście resztę.

Godzinne zawody poprzedziła prelekcja Marcina Żaworonka, naszego managera VeraGYM i Centrum Przygotowania Motorycznego, trenera personalnego, który dużą uwagę poświęca dietetyce i zdrowemu odżywianiu się. Po krótkim wykładzie przeszliśmy do gwoździa programu - startu pierszej edycji Fit Cooking.

 

Cztery drużyny, 20 osób, wiele gustów, umiejętności i zdolności kulinarnych i? składnik niespodzianka. Po wylosowaniu stanowiska, czekało na nim pudełko ze składnikiem, który trzeba było uzyć w daniu. Był to łosoś, jagody goij, wątróbka, indyk. Losowana była również metoda przygotowania (m.in. patelnia, grill). Resztę składników można było wybierać z naszej "spizarni". 

 

 

Każda drużyna miała około godziny na przygotowanie dania w czterech porcjach i zaprezentowanie go jury, w którym znaleźli się przedstawiciele VeraSport i partnerów wydarzenia.

 

Okazało się, że składnik, którego wszystkie drużyny chciały uniknąć, czyli wątróbka? okazał się składnikiem, który przyniósł zwycięstwo! Wątróbka przyrządzona na patelni z jabłkami i żurawiną, podlana winem, z dwoma rodzajami sałaty, winogronem podbiła serca jurorów. Przepis załączamy niżej, także będziecie mogli spróbować tego cuda w domu.

 

To co chcieliśmy osiągnąć udało się w 100% - dobra zabawa, wspaniała atmosfera i połączenie zdrowej diety z pysznym smakiem. Niewiele rzeczy jest lepszych dla zdrowia i dobrego humoru od wspólnego przygotowywania posiłków z przyjaciółmi. Nie było niezdrowej rywalizacji - wszystkie potrawy były wspaniałe, o czym mogli przekonać się sami uczestnicy, próbując własnych dań.

 

Pierwsza edycja Fit Cooking - Wyzwanie Vera Cafe na pewno nie będzie ostatnią. Możemy zdradzić już teraz, że druga edycja będzie przynajmniej dwa razy lepsza, a emocje podniesiemy do drugiej potęgi.

 

Dziękujemy również partnerom imprezy - FitShop i After Fit.

 

Przepis z pierwszego miejsca: 
Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem

 

Co potrzebujemy?

  • wątróbka
  • 3 jabłka
  • cebula czerwona
  • wino białe
  • tymianek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • mix sałat
  • ser pleśniowy
  • zurawina
  • sos (oliwa z oliwek, łyzka musztardy, cukier, sól, zioła, sok z cytryny)

Jak przygotować?

Wątróbkę obtaczamy w mące i smazymy na oliwie ok. 4-5 minut, dodajemy cebulę pokrojoną w krązki, jabłka obrane w ćwiartki. Prózymy około 5-7 minut i dolewamy pół szklanki białego wina. Doprawiamy do smaku tymiankiem, majerankiem, solą i peprzem. 


Autor wpisu:
Przemysław Szews

Magister dziennikarstwa i komunikacji społecznej Uniwersytetu Łódzkiego, specjalista ds. public relations i komunikacji medialnej. Odpowiedzialny m.in. za wizerunek firmy, tworzenie i wdrażanie kampanii marketingowych i reklamowych, współpracę z partnerami, komunikację wewnętrzną i zewnętrzną, komunikację w mediach społecznościowych. 

 

ŁÓDŹ, SIEWNA 15
(+48) 784 995 975
FitProfit Benefit OkSystem

Projekt i wykonanie Hiarte

Vera-Sport - hala sportowa
Siewna 15 Łódź, 94-250
Telefon: 42 253 28 44